arc_01.jpg arc_02.jpg proemberh.bmp domiegyesuletfeketeelenk.bmp s2.jpg arc_04.jpg
vissza a főoldalraSzűrő rendeletProjekt ajánlatÖkofaluEBCN/ECNColorektal
Colorektal

Európai érvényű előírások kidolgozása a colorectális rákszűrés minőségbiztosítására: Projekt áttekintése
Kapcsolattartó: Mádai Szilvia
szilvia@madai.hu
Általános célok

1) Az Európai Unióban általánosan előforduló rákbetegségek kontrolljának javításával kapcsolatos korábbi nagyon sikeres tevékenységekre támaszkodva, azok bővítése a másodlagos megelőzés útján
2) A népességben előforduló colorectális rák kontrolljának javítása, hogy a betegség-specifikus incidencia és mortalitás jövőbeni csökkenését érjük el. A népességalapú colorectális rákszűrés minőségbiztosításának átfogó, legjobb gyakorlaton alapuló protokolljainak kidolgozása és az EU tagállamaiban történő bevezetése
3) A tagállamok közötti együttműködés elősegítése a protokollok kidolgozásában és bevezetésében
4) A kiváló minőségű colorectális rákszűréssel kapcsolatos szakértelemnek a tagállamok rendelkezésére állítása
5) Hatásos colorectális rákszűrő programok megvalósításának elősegítése az érdekelt tagállamokban szakmai hálózatok kiépítésével
6) A 2004-ben az Unióba belépett új tagállamok colorectális rákszűrésben meglévő szakértelmének kihasználása és a perspektívák és szükségletek kezelése

A colorectális rákbetegség a rák által okozott halálozás elsődleges oka az Európai Unióban. Ez a rákos megbetegedés a második, a férfiaknál a tüdőrák és a nőknél az emlőrák után. A kezdeti elváltozásoknak vagy a betegségnek a korai szakaszban történő felismerése hatásos kezelést tesz lehetővé, amikor a betegség még gyógyítható. Ezekben az esetekben a korai felismerés előnyének és hátrányának egyenlege rendkívül kedvező, mivel a kezelésnek az életminőségre gyakorolt káros hatásait általában alacsony szinten lehet tartani.
Egyes tagállamokban küszöbön áll a népesség-alapú colorectális szűrőprogramok kiterjesztése az evidencia-alapú szűrés megvalósításáról szóló Tanácsi Ajánlással összhangban (COM (2003) 230 végleges), nevezetesen Finnországban és Nagy-Britanniában, és ez más tagállamokban is hamarosan sorra kerülhet. Mindazonáltal még ki kell dogozni a colorectális rákszűrés tudományosan megalapozott legjobb gyakorlaton alapuló minőségbiztosítási protokolljait.
Etikai okokból és az erőforrások leghatékonyabb kihasználása érdekében, valamennyi tagállam rendelkezésére kell bocsátani ezeket a protokollokat.
Több okból is az összeurópai együttműködés lesz a kulcsa a colorectális rákszűrő-programok minőségbiztosításának legjobb gyakorlaton alapuló protokolljai sikeres és idejében történő kidolgozásának. Először is, a szűrési folyamat a behívástól kezdve a szűrővizsgálat elvégzéséig összetett és sokoldalú, ideértve bizonyos esetekben nem csak a további diagnosztikai vizsgálatokat (értékelés), de a képernyővel felismert elváltozások kezelését is. Másodsorban, amikor népességszinten vezetik be a szűrést, a megfelelő és helyes diagnózishoz és kezeléshez szükséges különleges szakértelmet kívánó határesetek összes száma drámaian megnő – jóllehet az ilyen esetek száma klinikai környezetben általában csekély. Továbbá, Európában kevés szakember rendelkezik tapasztalattal a szervezett colorectális rákszűrésben.
Ezért a colorectális rákszűrésre vonatkozó, a legjobb gyakorlaton alapuló, átfogó protokollok sikeres kidolgozásához összeurópai összefogásra van szükség. Ebben az erőfeszítésben az evidencián alapuló colorectális rákszűrésben tapasztalatokkal rendelkező európai szakértők a korábban létrehozott olyan európai rákszűrő hálózatokban tevékenykedő szakértőkkel fognak együttműködni, akik már kidolgozták és alkalmazzák a legjobban bevált gyakorlaton alapuló protokollokat az emlő- és méhnyakrákszűrésben. Mindemellett a szűréssel foglalkozó szakértők a tagállamokban kapcsolatba lépnek vezető klinikusokkal, népegészségügyi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint az ellátottak és betegek képviselőivel.
Ennek az együttműködésen alapuló megközelítésnek köszönhetően figyelembe veszik a protokollokban lefektetett szabványok és ajánlások kidolgozásában az összes tagállam speciális szükségleteit és körülményeit is.
Az összeurópai együttműködés szintén lényeges a projekt eredményeinek gyors és hatásos ismertetéséhez.
Végezetül, a protokollok kidolgozásában az összeurópai kooperáció lehetővé teszi, hogy figyelembe vegyék az alternatív szűrési stratégiák tesztelésére irányuló folyamatos erőfeszítéseket is.
copyright © Egészséges Emberért 2006 - Minden jog fenntartva;
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.